KONUM BİLGİLERİMİZ
TELEFON NUMARAMIZ
0216 387 06 06
Mekanik Sistem Onarımları

Mekanik Sistem Onarımları

Basit bir şekilde çalıştığı ve kullanıldığı düşünülen otomobiller aslında kendi içinde çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Ehliyet sınavından geçen herkes mekanik sistem hakkında geniş bir bilgiye sahip olduğunu düşünür fakat işin aslı öyle değildir. Karşılaşılan arızalar ve problemler dolayısıyla yapılması gereken mekanik sistem onarımları listesini işin uzmanından duydukça bilinmeyen çok fazla şey olduğu fark edilir.

Mekanik Sistem Nedir?

Mekanik sistem, gücün değişmesini, iletilmesini ve birikmesini sağlayan ve bu sayede yararlı iş yapabilme kabiliyetini kazanan yapıtların genel adıdır. Örneğin motor gibi enerjiyi üreten sistem parçalarından aldığı hareketi ana işi yapan kısma iletmekte görev alan sistemlerdir. Kullanılan parçanın şekli ve özelliği sayesinde hareketin şeklinde, yönünde ve özelliğinde değişiklik meydana getirebilir. Mekanik sistemin temel birimleri; dişli çark, zincir mekanizması ve kayış kasnak gibi hareketin iletiminde görev alan sistemlerdir.  Mekanik sistem alt birimleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Destekleme elemanı olan Akslar/Miller ve Yataklar
  • İletim elemanı olan kavramalar ve kaplin
  • Depolama elemanı olan yaylar
  • Motorlar
  • Bağlantı elemanları

Mekanik Sistem Onarımları Nelerdir?

Otomobillerin sağlıklı olarak çalışabilmesi ve yerine getirmesi gereken işlevlerde bir sorun çıkmaması için gerekli olan mekanik sistem onarımları düzenli olarak yaptırılmalıdır. Mekanik oluşumlar sadece motor kısmı ile bitmemektedir, lastik süspansiyonundan fren balatalarına kadar bir çok alt oluşum vardır. Bu oluşumların büyük çoğunluğu da birbirine bağlı olarak görev yapmaktadır. Bu nedenle aracın işleyiş mekanizmasının bir bütünlük içinde olduğu unutulmamalı ve en ufak bir sistem parçasına dahi zarar verilmemeli, gerekli durumlarda onarımların yapılması gerekmektedir.

Mekanik sistem onarımları yapılabilecek bir çok sistem alt kategorisi bulunmaktadır. Onarım gerekebilecek parçalar ve işlemleri hakkında örnek bir liste verecek olursak;

  1. Aks düzeltme,
  2. Şaft kafası onarımı,
  3. Porya rulman değişimi,
  4. Muhtelif cıvata çıkarma,
  5. Şarj dinamosu onarımı,
  6. Aks kısaltma ve uzatma,
  7. Fren sistemleri yenileme ve parça onarımı,
  8. Rot işlemleri,
  9. Yağ filtreleri,
  10. Bujiler,
  11. Yakıt enjeksiyonu,
  12. Sibop ayarlar,
  13. Debriyaj balata ayarlamaları,
  14. Cam- kilit işleri,
  15. Vantilatör kayışı  ve daha bir çok oto mekanik parçasını sayabiliriz.

Genel olarak ele alacak olursak aracın hareketini sağlayan temel iskelet sistemi dahi mekanik sistem içinde yer almaktadır. Bu sistem içinde yer alan tüm işleyişler de aracın yürüyeni olarak adlandırılmaktadır ve aracın sağlıklı ve kaliteli şekilde hareket edebilmesi için her bir parçanın sorunsuz çalışması, gerekli bakım ve onarımlarının yapılması gerekir.

Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Parkoff