KONUM BİLGİLERİMİZ
TELEFON NUMARAMIZ
0216 387 06 06
Şanzuman Servisi

Şanzuman Servisi

Şanzuman diğer bir deyişle vites kutusu olarak adlandırılır. Motordan alınan dönme gücünün tekerleklere iletilmesinde görev alır. Şanzumanın güç iletiminden başka görevleri de vardır. Bunları; tork ayarını ayarlamak, aracın geriye gitmesini sağlamak, hızının sabit kalmasını sağlamak şeklinde sıralayabiliriz. Motor her çalıştığında motor parçaları sürtünmeyle zarar görecektir fakat şanzuman motorun korunmasını sağlamaktadır. Kısa sürekli duraklamalarda aracın kapatılıp açılması yakıt zararı anlamına gelir. Bu aç kapa işleminin yapılmaması ve yakıt tasarrufunun yapılması içinde şanzuman görevlidir. Çok eğimli iniş çıkış noktalarında vitesin doğru ayarlanmaması şanzumanın zarar görmesine neden olur. Bu noktada gerekli yerlerde debriyaja basmak ve vitesi iyi ayarlamak gerekir. 3 çeşit şanzuman çeşidi vardır:

  1. Yarı Otomatik Şanzuman
  2. Manuel Şanzuman
  3. Otomatik Şanzuman

Şanzumanın İşlevi

Şanzuman, vites çatalları, dişli ve millerden oluşmaktadır. Bu parçaların işlevi, aracın durmuş haldeyken harekete geçmesinde, hangi vites yönündeyse o vites yönüne uygun hareket etmesinde görev alır. Bu durumda da şanzumanın varlığı bir aracın olmazsa olmaz ve sorun kabul etmeyen bir parçasıdır diyebiliriz.

Şanzumanlar anlaşılabileceği üzere aracın elektronik parçalarındandır. Bu nedenle de şanzuman arızasıyla karşılaşmak, sıklıkla sürücülerin karşı karşıya kaldığı bir durumdur. Arızaların genel sebebi, yanlış vites kullanımları ve gerekli noktalarda vitesin değiştirilmemesi ile şanzumanın zarar görmesidir. Şanzuman servisi ile iletişime geçilerek arızanın gerçek sebebi anlaşılarak sorun çözüme kavuşturulabilir. Son yıllarda bu arızanın oluşmaması için daha kaliteli otomobiller üretilmektedir fakat bu sorunun önüne henüz geçilememiştir. Sürücülerin bu konudaki en büyük hatası vitesi değiştirmek yerine yarım bırakarak şanzumanı zorlamaktır.

Şanzumanın Ömrünü Uzatmak

Şanzumanın arızalanmasına sebep olan etkenler yukarıda sıralanmıştır. Bu sorunların önüne geçmek için birkaç ipucu vardır.

  1. Aracın düzenli olarak şanzuman servisi tarafından bakımlarının yapılması. Bu bakımın içinde filtre ve yağ bakımı da dahildir.
  2. Yokuş yukarı park işlemlerinde öncelikle el freninin çekilmesi aracın sabitlenmesini, şanzumanın zorlanmamasını sağlayacaktır.
  3. Doğru noktalarda vites değiştirilmesi gerekir.

Aracın kalitesinin düşmemesi tamamıyla şoförün araç kullanımıyla alakalıdır. Düzenli olarak kontrollerinin yapılması, arızaların önüne geçilmesi ve mevcut arızaların bakım ve onarımlarının yapılması gerekir. Eğer şanzuman dağılırsa, araç sahibi çok büyük maddi zararlara uğrayabilir.

Bunun yanı sıra vites değişimde farklı sesler çıkması, genellikle dişlilerden kaynaklı değildir. Dogteeth kısmından bu ses gelmektedir. Şanzuman servisi ile iletişime geçilerek kolaylıkla tamiri yapılabilmektedir ve maddi olarak şanzuman tamirinden daha uygundur.

Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Parkoff